BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 110,00 EUR
RADNO VRIJEME: 08:00-16:00 
Kontakt: 0911206600
RADNO VRIJEME: 08:00-16:00, KONTAKT  0911206600

Blog

Savjeti za zaštitu od sunca za radnike na gradilištima

Za mnoge ljetni mjeseci znače odmor na plaži, odmaranje uz bazen i provođenje više vremena vani na suncu. Ljeto za građevinske radnike znači radno vrijeme na vrućem suncu. Sve to vrijeme provedeno na suncu može dovesti do povećanog rizika od sunčanja, trovanja suncem i raka kože stoga je važno osigurati zaštitu od sunca.

Dvije vrste UV zraka koje prodiru u zemljinu atmosferu su UVA i UVB. I UVA i UVB zrake mogu izazvati rak kože, a smatra se da UVB zrake predstavljaju glavni uzrok većine karcinoma kože. UV zrake su jače tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Građevinski radnici moraju poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se zaštitili pri radu na otvorenom i kako bi ograničili svoju izloženost suncu i UV zračenju.

Radna odjeća

Odjeća koju građevinski radnik nosi važan je dio zaštite vaše kože od UV zraka. Odjeća je najbolji oblik zaštite od sunca, ali ne nudi sva odjeća istu razinu zaštite od UV svjetla. Nekoliko čimbenika poput materijala, tkanja i boje utječe na količinu UV zračenja koja materijal blokira. Košulje i hlače dugih rukava izrađene od usko plećenih materijala tamnijih boja nude najbolju zaštitu od UV zraka.

Postoje i opcije odjeće koje su označene s ultraljubičastim zaštitnim faktorom (UPF) koji nudi veliku zaštitu i obično se izrađuju od laganih tkanina i tretiraju se kemikalijama za zaštitu od sunca ili posebnim bojama kako bi spriječile UV svjetlost. Odaberite odjeću s UPF od 50 ili više za najbolju zaštitu koja omogućava samo da 1/50 sunčevog UV zračenja prodre do vaše kože. Za usporedbu, tanka bijela pamučna majica ima UPF oko 5.

Nošenje šešira širokih oboda odličan je način da zaštitite lice, uši i vrat od sunca. Ako većinu dana nosite čvrsti šešir, na raspolaganju su vam dodatna oprema koja se može staviti preko tvrdog šešira ili zaštititi vrat od sunca.

Sunčane naočale ili zaštitne naočale koje nude i UVB i UVA zaštitu treba nositi u svakom trenutku kad ste na suncu. Obavezno odaberite par koji vam udobno pristaje i nudi 99 – 100% UV zaštitu.

Kreme za zaštitu od sunca

Nošenje krema za zaštitu od sunca važan je dio zaštite građevinskih radnika od UV zraka. Odaberite zaštitnu kremu širokog spektra koja nudi zaštitu od UVB i UVA zračenja. Faktor zaštite od sunca (SPF) također je važno uzeti u obzir pri odabiru odgovarajućeg krema za zaštitu od sunca. SPF mjeri količinu zaštite od UVB zračenja.

Sunčana krema sa SPF 30 štiti od UVB zraka 30 puta duže od nezaštićene kože prije nego što počne crveniti. Dakle, ako se vaša nezaštićena koža pocrveni nakon 10 minuta, koža prekrivena kremom za sunčanje sa SPF 30 zaštitit će vašu kožu 300 minuta. SPF također određuje koliko je UVB blokiran kada se troši. Sunčana krema sa SPF 15 blokira 93% UVB zraka, dok SPF 30 blokira 97%.

Građevinski radnici također bi trebali razmotriti odabir kreme za sunčanje koja je vodootporno. Sunčeva krema otporna na vodu može trajati 40 minuta ili 80 minuta. Građevinski radnici trebali bi koristiti kremu širokog spektra sa SPF od 30 ili više koja je vodootporna 80 minuta.

Sredstvo za sunčanje treba nanositi na sve dijelove izložene kože najmanje 20 minuta prije izlaska na otvorenom. Ne zaboravite da se namažete najmanje svaka dva sata. Češće se mažite u danima s visokim UV indeksom. Svakako slijedite preporuke proizvođača da biste osigurali dovoljno nanošenja kreme za sunčanje da biste adekvatno zaštitili kožu.

Potražite hlad

Izgradnja privremenih sjenica je dobar način zaštite građevinskih radnika od izlaganja suncu. Ograničavanje izloženosti UV zračenju tijekom najjačih dijelova dana, od 10:00 do 16:00, nije uvijek lako, ovisno o vrsti posla koji se provodi. U najmanju ruku, poslodavci bi trebali imati na raspolaganju šator ili neko sjenovito područje koje radnici mogu koristiti za vrijeme odmora i obroka.

Osigurati da su građevinski radnici svjesni opasnosti od UV zračenja i pružanje obuke o različitim oblicima zaštite od sunca koju bi trebali koristiti može uvelike spriječiti bolne opekline od sunca i potencijal rak kože u zaštiti radnika.

Ostanite hidrirani, a za savjete kako pobijediti ljetne vrućine svakako provjerite u postu Ostanite sviježi na gradilištu.

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.