BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 110,00 EUR
RADNO VRIJEME: 08:00-16:00 - Kontakt: 0911206600
RADNO VRIJEME: 08:00-16:00, KONTAKT 

Blog

Aku baterije – 3 smjernice prilikom kupnje aku baterija

Lagana, dugotrajna, prenosiva, punjiva? Da! Baterija, akumulator i još pokoji naziv postoji za ovaj nezamjenjivi dio svakog aku alata.
Što bi akumulatorski alat bio bez baterije? Možemo slobodno reći da ne bi bio aku. Rad aku alata bez baterije je nemoguć. Također trebamo znati da uz bateriju, punjač baterije čini nezaobilazni dio aku alata.

SADRŽAJ:
VRSTE BATERIJA PO KEMIJSKOM SASTAVU
LI – ION BATERIJE
KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆU BATERIJU I ŠTO ZNAČE OZNAKE AH, V?

VRSTE BATERIJA PO KEMIJSKOM SASTAVU


Baterija je spremnik energije, kemijske energije, koja se prema potrebi može puniti ili prazniti. Punjenje baterija se vrši putem električne energije, koja se zatim pretvara u kemijsku energiju i kao takva se pohranjuje u kućištu baterije. Prilikom pražnjena baterije opet dolazi do kemijskog procesa i kemijska energija se pretvara u električnu i tako se prazni baterija.
Postoji više vrsta baterija stoga ćemo samo u kratko nabrojati 4 vrste koje su najrasprostranjenije:
Li-ion – Litij – ionske baterije
⦁ NiCd – Nikl – kadmij baterije
⦁ NiMh – Nikal – metal hibridne baterije
⦁ Li-polymer – Litij – polimer baterije

LI – ION BATERIJE

makita lxt 18v

Početkom komercijalne proizvodnje od 1991. godine, najnovija tehnologija u baterijama za akumulatorske alate je litij-ionska baterija (Li-Ion).
U daljnjem tekstu ćemo se pozabaviti Litij – ionskima (li-ion) baterijama. Ove baterije imaju najveću primjenu u korištenju aku alata. Razlog tomu je što su jednostavne za korištenje. Lagane su, stoga nećete osjetiti veliku razliku u težini između električnog alata na kabel i aku alata.
Što se nas tiče, Li-Ion baterije su najbolji izbor za akumulatorske alate, bilo da je u pitanju akumulatorska kosilica ili akumulatorska bušilica.Li-Ion baterije ne pate od efekta memorije baterije i na njih ne utječu manjkavosti prilikom punjenja kako to imaju neke druge vrste baterija. Umjesto toga, Li-Ion baterije se s vremenom troše zbog starosti i upotrebe. Glavni nedostatak ove vrste baterija je relativno kratak životni ciklus (<500 punjenja)

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆU BATERIJU I ŠTO ZNAČE OZNAKE AH, V?

Kada nam se stvori potreba za određenim alatom, tada kreće istraživanje i postavljanje pitanja. Prva dva pitanja koja si je potrebno postaviti su:
⦁ Za koju vrstu posla si kupujemo aku alat te koliko kompleksne poslove ćemo odrađivati sa istim?
⦁ Koliko ćemo vremena provesti radeći sa istim alatom?
Nakon što si odgovorimo na ova dva vrlo bitna pitanja, trebamo znati ili ako ne znamo, upoznati se sa oznakama na alatima te baterijama. Oznake koje često možete vidjeti su:
⦁ V – ova oznaka označava snagu uređaja izraženu u voltima (V). Što Vaš uređaj ima više volti, uređaj je snažniji
⦁ AH – pod nazivom ove oznake krije se “amper sat”ili drugim riječnikom rečeno kapacitet baterije. Ovu oznaku ćete često vidjeti na aku baterijama, što više AH vaša baterija ima s njom ćete moći duže raditi.

V – volt, snaga,napon

r 2
DeWalt 18 V udarna bušilica


Prilikom kupnje aku baterije treba biti oprezan. Kupujte samo one baterije koje su kompatibilne sa vašim aku alatom.
Elektični uređaji koje pogone aku baterije, po količini napona, kreću se od 3 do 48 volti (V)
Preporuke majstora, kao I naše iskustvo u korištenju aku alata nas upućuje na slijedeću podijelu alata I to u 3 kategorije. Kategorije su podjeljene po zahtjevnosti radova koje izvodite I kolika snaga je potrebna Vašem alatu da savlada određeni posao.
Za primjer smo uzeli aku bušilicu/odvijač.Lagani radovi (namještaj, elektronika, bez bušenja zidova) – Preporučeni napon 3,6V – 10V
Srednje zahtjevni radovi (osim pričvršćivanja, može izbušiti mekše materijale kao što su drvo i plastika) – Preporučeni napon 10,8 – 14,4V
Zahtjevniji radovi (bušenje opeke, bušenje mekih materijala sa većom rupom, savladavanje većih navoja i vijaka) – Preporučeni napon 18V – 36V

U našem primjeru su predmet obrade bile aku bušilice, no vrlo je slično I sa ostalim aku alatom. Preporučamo Vam 18V uređaje I baterije. S njima ćete biti sigurni da možete odraditi sve što zamislite I to sa lakoćom.

AH – amper sat, kapacitet baterije

r 7
Makita 18 V 6 Ah baterija


Oznaka AH označava kapacitet baterije I nazivamo ga amper sat. Ne možemo reći da je direktan pokazatelj koliko se energije nalazi u bateriji, ali je za jednostavniju I svakodnevnu upotreba lakše reći da je pokazatelj koliko će nam dugo baterija trajati.
Što se tiče aku alata, što više AH (amper sati) baterija ima, to će alat duže raditi. Možete imati dvije baterije od 18 V, ali jedna može raditi dulje od druge jer ima veću snagu baterije (više AH). Uzmemo li za primjer kutnu brusilicu od 18V i baterije od 3 AH i 6 AH.
Zaključak je da ćete bateriju od 3 AH koristiti onda kada nije potrebno satima brusiti neki kvalitetni materijal, već obrada materijala u vremenu do 30 min. Baterije od 6 AH će ipak trajati duže i moći ćete određene poslove napraviti bez dodatnog punjenja baterije. Ovakve baterije u rasponu od 3 do 6 amper sati koristi većina majstora kojima je potreban kontinuitet i kvaliteta zbog opisa i opsega posla.
Dakle, zaključak o amper satima je u suštini jednostavan, što više vaša baterija ima AH, ta će baterija duže i raditi.

Kako svaki proizvođač ima svoje aku alate, tako ćemo I mi kroz slijedeće blogove pojasniti koliko se vremena koja baterija puni I koliko će koja baterija trajati ovisno o njezinim karakteristikama I naravno proizvođaču.

Za sva pitanja, ekipa majstora alata, stoji na raspolaganju!

Podijelite sadržaj

Dodatni tekstovi

Sign in

No account yet?

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.